Barion Pixel
Ingyenes szállítás 20.000 HUF felett
  • Mit jelent pontosan a “fast fashion” és “slow fashion”?
    2021. SZEPTEMBER 21.

    Mit jelent pontosan a “fast fashion” és “slow fashion”?

    A ruhaipar a második legszennyezőbb iparág a Földön. Több szempontból is rendkívül aggasztó a divatipar élővilágra és embertársainkra gyakorolt összetett és súlyos hatása.
    Az üvegházhatású gázok nagymértékű kibocsátása, a vízpazarlás és a környezetszennyezés mellett a szegénységi küszöb alatti bér fizetése továbbra is rendszerszintű problémát jelent a ruhaiparban, és gyakran mélyen rejtve marad az igen összetett és titkos beszállítói láncokon belül. Tehát a probláma összetett, de első körben tegyük tisztába a fogalmakat.


    A “fast fashion” egy üzleti modell a ruhaiparban, amely átalakította az emberek öltözködési és fogyasztói szokásait. Lényege, hogy a cégek minél gyorsabban és minél olcsóbban állítsanak elő ruhákat, majd hétről hétre a legújabb divat szerinti darabokat dobják a piacra, ezzel ösztönözve a vásárlókat arra, hogy folyamatosan új ruhát vegyenek.
    A halmozó ruhavásárlási magatartás mögött sok esetben összetett pszichológiai tényezők állnak. Legyen szó magunk megjutalmazásáról, a kihagyhatatlan ajánlatokról vagy a társadalom és közösségi média által támasztott elvárásoknak való megfelelésről. A hatalmas volumen és a cél, hogy egyre többet vásároljunk együtt jár a ruhák minőségének romlásával is. A legnagyobb gondot viszont a hatalmas mértékű környezetszennyezés és emberek tömegeinek kizsákmányolása okozza. A gyorsaság nem ad teret a tudatos gyártásnak.

    A “slow fashion” pedig próbálja mindezt ellensúlyozni. A tudatosságról szól, a választásokról, az információról, a „kevesebb több” és a „minőség a mennyiség felett” elveit szem előtt tartva. A "slow fashion" tulajdonképpen egy döntés, annak az eldöntése, hogy a jövőben felelősséget vállalunk a környezet megóvásáért a divatban felvállalt választásainkon keresztül. Minden egyes vásárlásunkkal szavazunk és támogatunk valamit, ami jó esetben egy fenntarthatóbb és élhetőbb jövő felé visz.


    A tOM.-nál a tudatosságra helyezzük a hangsúlyt. Baráti hangon, érthető, hiteles, átfogó és őszinte tájékoztatással kivánjuk megszólítani a nagyvállalatok által manipulált információk, zöldre mosott és kisarkított igazságok tengerében elveszett vásárlókat, Titeket. Pontosan átlátjuk a probléma összetettségét és hisszük, hogy egy érthető, pozítívan ösztönző kommunikációval és egy őszinte, etikus és fenntartható alternatívát kínálva segíthetünk a vásárlók gondolkodásmódjának megváltoztatásában.



    Források és bővebb információ a témában:

    https://fenntarthatodivat.hu/feminista-ugy-fast-fashion-feminizmus-nonap/

    https://www.ruhastory.com/post/de-mi-is-az-a-fenntarthat%C3%B3-divat-fast-fashion-%C3%A9s-slow-fashion

    https://contextus.hu/mi-az-a-slow-fashion-jelentese/